Бохоницький ЗДО (ясла-садок) "Дзвіночок"
Агрономічної сільської ради

Медичний кабінет

Ходотай Юлія Василівна

Старша медична сестра

 

Стаж роботи: 11 років

Життєве кредо: Хто бере-наповнює долоні, хто віддає-наповнює серце!

Працює у дошкільному закладі з 2012 року.

Сестра медична контролює:

  • наявність у дітей довідок про стан здоров`я, проходження ними медичного обстеження;
  • якість харчування, дотримання санітарно-гігієнічних вимог у закладі;
  • своєчасне проходження медичного огляду працівниками;
  • наявність санітарних книжок під час прийому працівників на роботу;
  • навантаження на дітей під час проведення фізкультурних занять;
  • дотримання режиму дня.
  • Гепатит А: як передається, симптоми та профілактика

     

    ГЕПАТИТ А: ЯК ПЕРЕДАЄТЬСЯ, СИМПТОМИ ТА ПРОФІЛАКТИКА

    Гепатит А — це спричинене вірусом гепатиту А захворювання, що вражає печінку. Його також називають хворобою Боткіна. Це захворювання може мати як легкий, так і важкий перебіг.

    Вірус гепатиту А передається:

    - внаслідок вживання забруднених харчів або води, що можуть містити фекалії інфікованих людей; 

    - через недотримання особистої гігієни;

    - у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї;

    - також причиною інфікування можуть стати деякі види сексуальних стосунків. 

    Вірус гепатиту А зберігається у воді від 3 до 10 місяців, у випорожненнях - до 30 діб, у сухому середовищі за кімнатної температури - протягом тижня. ВГА гине через 5 хв кип’ятіння. 

    Серед факторів ризику гепатиту А: погані санітарні умови; відсутність очищеної води; вживання наркотичних речовин; проживання з інфікованою людиною; сексуальні контакти з людиною, у якої гостра форма гепатиту А; поїздки в район з високою епідемічністю.

    Симптоми гепатиту А та інкубаційний період

    Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів.

    Серед найпоширеніших симптомів: 

  • слабкість та втомлюваність; 
  • підвищення температури тіла; 
  • втрата апетиту; 
  • діарея; 
  • блювота; 
  • неприємні відчуття в животі; 
  • важкість у правому підребер’ї; 
  • потемніння сечі; 
  • жовтяниця. 
  • Після перенесеного захворювання на ВГА формується довічний імунітет.

    Профілактика гепатиту А

    Інфікуванню гепатитом А можна легко запобігти, якщо дотримуватися правил гігієни рук. Найбільш ефективний спосіб захисту - це миття рук з милом і теплою водою щонайменше протягом 20 секунд. Це особливо важливо перед приготуванням їжі та після відвідування вбиральні.

    Тож вберегтися від захворювання допоможуть прості щоденні правила: 

    - миття рук перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету; 

    - вживання лише кип’яченої води; 

    - миття овочів та фруктів. 

    Для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина. Вона є рекомендованою, тобто не включеною до Національного календаря щеплень. Придбати її можна в аптеках. Важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування, на підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.

    Якщо ви помітили симптоми захворювання, одразу звертайтеся до сімейного лікаря!

HACCP

Безпека харчових продуктів - це проблема, яка завжди буде турбувати споживачів. Одним з надійних засобів захисту споживачів харчових продуктів є система НАССР.

haccp logo

НАССР - Hazard Analysis Critical Control Points - система, що дозволяє передбачити оцінити ризики і запобігти випуск небезпечної харчової продукції, тим самим, забезпечити споживачам гарантії безпеки продукції. Система НАССР є науково-обґрунтованою системою, яка дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації і контролю небезпечних факторів: біологічного, хімічного і фізичного походження, починаючи від сировини до обігу та споживання готової продукції.

food

На сьогоднішній день застосування принципів НАССР є обов'язковою вимогою законодавства ЄС, США, Канади, Японії та багатьох інших розвинених країн світу.

Користь від впровадження НАССР

  • Оптимізація процесів виробництва на всіх етапах технологічних процесів;
  • Раннє виявлення невідповідностей і можливість виключення їх впливу в майбутньому;
  • Раціональне використання обладнання і матеріальних ресурсів;
  • Відповідність кінцевого продукту всім вимогам клієнта (споживача), в тому числі показниками якості та безпеки;
  • Виконання вимог законодавства України, які передбачають впровадження системи НАССР на всіх підприємствах харчової галузі;
  • Можливість виходу на Європейський і світовий ринки.

У чому складність самостійно впровадити НАССР

Без досвіду роботи з системою НАССР або спеціального навчання, вкрай складно вибрати потрібну інформацію з безлічі посібників і статей. Буде потрібно від 1 до 6 місяців, в залежності від рівня знань нормативних вимог та залучення персоналу в процес розробки і впровадження. Найм окремої трудової одиниці буде оптимальним рішенням для розробки НАССР своїми силами.

Оскільки система НАССР є предметом державних перевірок, то недостатньо розробити документацію. Потрібно описати і налагодити процеси таким чином, щоб надати докази того, що ці процеси дозволяють випустити безпечну продукцію. Чи вистачить у співробітників Вашої компанії знань і досвіду для виконання цих робіт?

Для прискорення і гарантії точності результату, ми радимо скористатися послугами професійного консультанта.

food

Кому потрібен НАССР

  1. Виробникам харчової продукції.
  2. Будь-яким підприємствам (точках) громадського харчування (дитячі садки, шкільні їдальні, інтернати, лікарні тощо)
  3. Переробникам продовольства.
  4. Фірмам, зайнятим зберіганням, упаковкою, фасуванням та транспортуванням готової продукції.
  5. Всім торговим компаніям, що реалізують продукти харчування.
  6. Сільгоспвиробникам сировини: агрохолдингам, агрофірмам, фермерським господарствам, товариствам і кооперативам.
  7. Виробникам кормів, ветеринарних препаратів, добрив, пестицидів.
  8. Виготовлювачам чистячих і дезинфікуючих засобів, обладнання для харчової та торгової сфер.

Перевірки Держспоживслуби.

Наявність лише розроблених документів не є панацеєю, тому що система повинна ефективно працювати на кожному етапі виробництва харчових продуктів.

Виконання цих вимог є обов'язковим через прийнятого Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» », який 20 вересня 2015 вже вступив в силу.

У гіршому випадку, за невиконання цих обов'язків, українські оператори ринку отримають штраф, який для юридичних осіб становитиме 30 мінімальних заробітних плат, для фізичних осіб - 15 і зупинку роботи потужностей.

food

Нормативно-правові акти, які зобов'язують операторів ринку розробити та впровадити систему НАССР:

Закон України № 771 «Про основні засади і вимоги до безпеки і якості харчових продуктів» (ст.20, 21);

Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)»;

На базі концепції НАССР було розроблено декілька стандартів, які застосовуються в окремих країнах або в окремих ланках харчового ланцюга.

Найбільш вживаним є стандарт ISO 22000: 2018 «Системи управління безпекою харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга », розроблений Міжнародною організацією зі стандартизації (ISO). Його вимоги можуть бути використані для створення системи управління безпечністю харчових продуктів всіма організаціями, безпосередньо або опосередковано беруть участь у харчовому ланцюзі.

 


Увага!Карантин подовжено до 31 грудня 2022 року!

Логін: *

Пароль: *