Медичний кабінет
Ходотай Юлія Василівна
Старша медична сестра
Стаж роботи: 11 років
Життєве кредо: Хто бере-наповнює долоні, хто віддає-наповнює серце!
Працює у дошкільному закладі з 2012 року.
Сестра медична контролює:
- наявність у дітей довідок про стан здоров`я, проходження ними медичного обстеження;
- якість харчування, дотримання санітарно-гігієнічних вимог у закладі;
- своєчасне проходження медичного огляду працівниками;
- наявність санітарних книжок під час прийому працівників на роботу;
- навантаження на дітей під час проведення фізкультурних занять;
- дотримання режиму дня.
-
ГЕПАТИТ А: ЯК ПЕРЕДАЄТЬСЯ, СИМПТОМИ ТА ПРОФІЛАКТИКА
Гепатит А — це спричинене вірусом гепатиту А захворювання, що вражає печінку. Його також називають хворобою Боткіна. Це захворювання може мати як легкий, так і важкий перебіг.
Вірус гепатиту А передається:
- внаслідок вживання забруднених харчів або води, що можуть містити фекалії інфікованих людей;
- через недотримання особистої гігієни;
- у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї;
- також причиною інфікування можуть стати деякі види сексуальних стосунків.
Вірус гепатиту А зберігається у воді від 3 до 10 місяців, у випорожненнях - до 30 діб, у сухому середовищі за кімнатної температури - протягом тижня. ВГА гине через 5 хв кип’ятіння.
Серед факторів ризику гепатиту А: погані санітарні умови; відсутність очищеної води; вживання наркотичних речовин; проживання з інфікованою людиною; сексуальні контакти з людиною, у якої гостра форма гепатиту А; поїздки в район з високою епідемічністю.
Симптоми гепатиту А та інкубаційний період
Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів.
Серед найпоширеніших симптомів:
- слабкість та втомлюваність;
- підвищення температури тіла;
- втрата апетиту;
- діарея;
- блювота;
- неприємні відчуття в животі;
- важкість у правому підребер’ї;
- потемніння сечі;
- жовтяниця.
-
Після перенесеного захворювання на ВГА формується довічний імунітет.
Профілактика гепатиту А
Інфікуванню гепатитом А можна легко запобігти, якщо дотримуватися правил гігієни рук. Найбільш ефективний спосіб захисту - це миття рук з милом і теплою водою щонайменше протягом 20 секунд. Це особливо важливо перед приготуванням їжі та після відвідування вбиральні.
Тож вберегтися від захворювання допоможуть прості щоденні правила:
- миття рук перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету;
- вживання лише кип’яченої води;
- миття овочів та фруктів.
Для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина. Вона є рекомендованою, тобто не включеною до Національного календаря щеплень. Придбати її можна в аптеках. Важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування, на підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.
Якщо ви помітили симптоми захворювання, одразу звертайтеся до сімейного лікаря!
HACCP
Безпека харчових продуктів - це проблема, яка завжди буде турбувати споживачів. Одним з надійних засобів захисту споживачів харчових продуктів є система НАССР.
НАССР - Hazard Analysis Critical Control Points - система, що дозволяє передбачити оцінити ризики і запобігти випуск небезпечної харчової продукції, тим самим, забезпечити споживачам гарантії безпеки продукції. Система НАССР є науково-обґрунтованою системою, яка дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації і контролю небезпечних факторів: біологічного, хімічного і фізичного походження, починаючи від сировини до обігу та споживання готової продукції.
На сьогоднішній день застосування принципів НАССР є обов'язковою вимогою законодавства ЄС, США, Канади, Японії та багатьох інших розвинених країн світу.
Користь від впровадження НАССР
- Оптимізація процесів виробництва на всіх етапах технологічних процесів;
- Раннє виявлення невідповідностей і можливість виключення їх впливу в майбутньому;
- Раціональне використання обладнання і матеріальних ресурсів;
- Відповідність кінцевого продукту всім вимогам клієнта (споживача), в тому числі показниками якості та безпеки;
- Виконання вимог законодавства України, які передбачають впровадження системи НАССР на всіх підприємствах харчової галузі;
- Можливість виходу на Європейський і світовий ринки.
У чому складність самостійно впровадити НАССР
Без досвіду роботи з системою НАССР або спеціального навчання, вкрай складно вибрати потрібну інформацію з безлічі посібників і статей. Буде потрібно від 1 до 6 місяців, в залежності від рівня знань нормативних вимог та залучення персоналу в процес розробки і впровадження. Найм окремої трудової одиниці буде оптимальним рішенням для розробки НАССР своїми силами.
Оскільки система НАССР є предметом державних перевірок, то недостатньо розробити документацію. Потрібно описати і налагодити процеси таким чином, щоб надати докази того, що ці процеси дозволяють випустити безпечну продукцію. Чи вистачить у співробітників Вашої компанії знань і досвіду для виконання цих робіт?
Для прискорення і гарантії точності результату, ми радимо скористатися послугами професійного консультанта.
Кому потрібен НАССР
- Виробникам харчової продукції.
- Будь-яким підприємствам (точках) громадського харчування (дитячі садки, шкільні їдальні, інтернати, лікарні тощо)
- Переробникам продовольства.
- Фірмам, зайнятим зберіганням, упаковкою, фасуванням та транспортуванням готової продукції.
- Всім торговим компаніям, що реалізують продукти харчування.
- Сільгоспвиробникам сировини: агрохолдингам, агрофірмам, фермерським господарствам, товариствам і кооперативам.
- Виробникам кормів, ветеринарних препаратів, добрив, пестицидів.
- Виготовлювачам чистячих і дезинфікуючих засобів, обладнання для харчової та торгової сфер.
Перевірки Держспоживслуби.
Наявність лише розроблених документів не є панацеєю, тому що система повинна ефективно працювати на кожному етапі виробництва харчових продуктів.
Виконання цих вимог є обов'язковим через прийнятого Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» », який 20 вересня 2015 вже вступив в силу.
У гіршому випадку, за невиконання цих обов'язків, українські оператори ринку отримають штраф, який для юридичних осіб становитиме 30 мінімальних заробітних плат, для фізичних осіб - 15 і зупинку роботи потужностей.
Нормативно-правові акти, які зобов'язують операторів ринку розробити та впровадити систему НАССР:
Закон України № 771 «Про основні засади і вимоги до безпеки і якості харчових продуктів» (ст.20, 21);
Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)»;
На базі концепції НАССР було розроблено декілька стандартів, які застосовуються в окремих країнах або в окремих ланках харчового ланцюга.
Найбільш вживаним є стандарт ISO 22000: 2018 «Системи управління безпекою харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга », розроблений Міжнародною організацією зі стандартизації (ISO). Його вимоги можуть бути використані для створення системи управління безпечністю харчових продуктів всіма організаціями, безпосередньо або опосередковано беруть участь у харчовому ланцюзі.
Увага!Карантин подовжено до 31 грудня 2022 року!