Бохоницький ЗДО (ясла-садок) "Дзвіночок"
Агрономічної сільської ради

Андріївські вечорниці

Свято Андрія Первозваного – дуже шановане свято протягом багатьох віків в Україні. Щораз нові покоління приймають його за своє, продовжують та розвивають його народні традиції, бо їх збереження має велике значення для виховання молоді.

Це одне з передноворічних свят, яке традиційно відзначають в Україні. Цьогоріч і в нашому дитячому садку «Дзвіночок» вихованці старшої групи "Сонечко" стали учасниками цього календарно – обрядового дійства, яке провела вихователь Волошенюк Л.Ф.

Першими на свято завітали співаючи українську пісню «Ой на вечорниці» дівчата. Потім прийшли хлопці та разом співали і танцювали під пісню «Ой є в лісі калина». Діти старались якнайкраще передати споконвічні традиції українського народу. Не обійшлося на святі без ворожіння. Дівчата намагалися дізнатись про свою долю, ворожили на чобітки, на тарілки, на ім’я.

Найурочистіший момент  свята – обряд «Кусання калити». Хлопці по черзі намагалися її вкусити, дівчата в цей час їх смішили.

 

Найсмачнішою частиною свята стало частування дітей пирогами та калитою.

Святкування калити – справжня можливість поринути в атмосферу українських традицій, зазирнути у минуле нашого народу. Міцний наш рід, жива у ньому пам’ять про минуле. Тож бережімо цю прекрасну невичерпну скарбницю –  у ній розум, кмітливість, гумор, надія, і світло завтрашнього дня.

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *